Lovas And The Region

Lovas község a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme, a Balaton északi partján, a Királykút völgyének kapujában fekszik. Lovas közvetlen szomszédjai: Paloznak, Felsőörs és Alsóörs. Veszprém 14 km,  Balatonfüred 8 km,  Balatonalmádi 7 km , Tihany 15 km.

Nyugaton az Öreghegy és a Kishegy szőlőskertjei övezik. A két hegy között folyik a Séd, amelynek vize évszázadokon keresztül több malomnak nyújtott energiát. Ezt a részt ma is Malomvölgynek nevezik.

A Balaton északi partja és felvidéke kiváló lehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeinknek. Számtalan lehetőség közül választhatnak, akik gyalogosan vagy kerékpáron szeretnének túrázni. Mondhatjuk, hogy egyedülálló élmény napsütéses időben, a Balaton-felvidéki falucskákon áthaladva a csodálatos balatoni panorámát kémlelni. Nyáron a vörösen izzó naplementét csodálni, vagy az őszi lombhullás, szüret idején hangulatos pincék között haladni. A környék gazdag természeti és építészeti örökségeinek felfedezése számos programot rejt. Az aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeinknek szívesen segítünk információkkal, ötletekkel.

Térségünkben különleges esemény a mandulavirágzás, bevallom, személyes kedvencem. Bencze István gyönyörű leírása tudja visszaadni mit is jelent: “Ha kibomlik az első virág, tudjuk, hogy nemsokára itt a tavasz. Egy hét elteltével pedig hatalmasat robban a természet, a szürke, dermedt, élettelen februárból egyszerre borul virágba minden mandulafa a hegyen. A mandula a legelső fa, ami virágba borul nálunk. A legbátrabb, mely dacol a márciusi hóval, fagyokkal, gyakorlatilag vele egyszerre ébrednek fel a méhek is, melyeket előtte nem igazán látni. Megfigyeltem egy kettősséget a mandulafában, amit egyelőre nem tudok megfejteni. Kérge torz, csavarodó, durva és göcsörtös. Ha rendszeresen nem metsszük, és általában nem szoktuk, sűrű, apró, összevissza ágai nőnek, melyek távolságtartásra késztetik az embert. Nem olyan, mint egy almafa, amire könnyedén felmászunk. Kizöldülve is viszonylag jellegtelen, levelei vékonyak és unalmasak. Amikor viszont virágba borul, ez a kép teljesen megváltozik. Törékeny, apró virágaival néhány hétre légies és elegáns ruhába öltözik. A virágok külleme és neutrális illata is rendkívül kifinomult, melyet csak nagyobb tömegben, a virágzás csúcsán lehet igazán érezni. Varázslatos élmény látni a virágzás vége felé, ahogy a szirmok hangtalanul lehullanak, kavarognak a tavaszi szélben és közben átsüti őket a napfény. Nehéz elképzelni megfelelőbb pillanatot arra, hogy igazán megfigyeljük ezeket a természetben rejlő apró harmóniaelemeket. Érdekes belegondolni, hogy mi az ezekben, ami lenyűgöz bennünket, miért és hogyan ismerjük fel ezeket a harmóniákat? Honnan származhat ez a tudásunk?”