Lovas és térsége

Lovas község a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme, a Balaton északi partján, a Királykút völgyének kapujában fekszik. Lovas közvetlen szomszédjai: Paloznak, Felsőörs és Alsóörs. Veszprém 14 km,  Balatonfüred 8 km,  Balatonalmádi 7 km , Tihany 15 km.

Nyugaton az Öreghegy és a Kishegy szőlőskertjei övezik. A két hegy között folyik a Séd, amelynek vize évszázadokon keresztül több malomnak nyújtott energiát. Ezt a részt ma is Malomvölgynek nevezik.

A Balaton északi partja és felvidéke kiváló lehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeinknek. Számtalan lehetőség közül választhatnak, akik gyalogosan vagy kerékpáron szeretnének túrázni. Mondhatjuk, hogy egyedülálló élmény napsütéses időben, a Balaton-felvidéki falucskákon áthaladva a csodálatos balatoni panorámát kémlelni. Nyáron a vörösen izzó naplementét csodálni, vagy az őszi lombhullás, szüret idején hangulatos pincék között haladni. A környék gazdag természeti és építészeti örökségeinek felfedezése számos programot rejt. Az aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeinknek szívesen segítünk információkkal, ötletekkel.

Térségünkben különleges esemény a mandulavirágzás, bevallom, személyes kedvencem. Amikor kibomlik az első virág, tudjuk, hogy nemsokára itt a tavasz. Pár napon belül hatalmasat robban a természet, a szürke, hideg, téli februárból egyszerre borul virágba minden mandulafa a faluban és a hegyoldalon. Szemet és lelket gyönyörködtető látvány, áthatja minden porcikánkat és a hideg, nedves téli idő után melegséggel, jókedvvel tölt el bennünket. A legelső fa, ami virágba borul nálunk, dacol a márciusi hóval, fagyokkal, és vele egyszerre ébred a rovarvilág, a méhek, melyeket előtte nem igazán látni. Furcsa kettősség figyelhető meg a mandulafában: törzse kanyargós, kérge durva, fája kemény, koronája szabálytalan, összevissza sűrű ágai nőnek. Amikor virágba borul, ezt a keménységet és durvaságot a törékenység, finomság, elegancia váltja fel. Kicsi ötszirmú fehér vagy rózsaszín kifinomult virágai légies és elegáns megjelenést kölcsönöznek a fának néhány hétre. Amikor nagy tömegben virágoznak a fák, kis időre felfedezhetjük a virágok neutrális, lágy illatát is a levegőben. Kívánom, hogy minden ember, aki vonzódik a természethez, tapasztalja meg ezt a varázslatos, lenyűgöző élményt, hogy átélhesse a természet adta gyönyörű harmóniát.